Prav gotovo si vsak starš želi, da bi bilo za varnost njegovega otroka dobro poskrbljeno. In vsi vemo, kdaj je prevoz otrok v avtu najbolj varen: takrat, ko je otrok pripet v ustreznem varnostnem otroškem sedežu. Avtosedeži morajo biti primerni otrokovi višini in teži, pravilno pritrjeni v avto v skladu z navodili tako izdelovalca sedeža kot izdelovalca avtomobila ter ustrezno homologirani. Ko kupujemo otroški sedež, moramo tako najprej preveriti njegovo varnost, torej rezultate določenega sedeža na testu varnosti.

Avtosedeži
Obstaja veliko testov otroških avtosedežev, eden izmed njih je na primer test AMZS, na katerem natančno preverijo lastnosti vsakega sedeža, in sicer tako glede varnosti kot tudi upravljanja, preverijo pa tudi vsebnost škodljivih snovi v sedežu.

Kako pa ta testiranja sploh potekajo? Vsi otroški avtosedeži, ki so na voljo na evropskem trgu, morajo ustrezati določenim standardom. Ti standardi zagotavljajo, da so posamezni deli sedeža (kot so na primer školjka, ogrodje, pasovi, prevleke …) izdelani iz ustreznih materialov, poleg tega pa tudi, da je sedež uspešno prestal teste varnosti in se ga da ustrezno in varno namestiti v osebni avto.Avtosedeži morajo biti opraviti še druge teste, treba je tudi preveriti, kako zaščitijo otroka pri čelnem trčenju ob hitrosti 50 km/h. Uporaba sedežev, ki niso bili narejeni v skladu z najnovejšimi standardi, je odsvetovana, saj ti ne zagotavljajo enake stopnje varnosti kot tisti, ki so uspešno prestali vse teste.

Po novih predpisih je pomembno tudi, da otroški avtosedeži oziroma njihove skupine niso več razdeljene po teži, temveč glede na otrokovo velikost. Po novem je treba otroke do 15. meseca starosti voziti v nasprotni smeri vožnje, temu pa se bodo morali prilagoditi tudi številni proizvajalci. Poleg tega pri dinamičnem testu kot del testiranja za pridobitev homologacije predpisali še dodatni stranski oziroma bočni trk, do zdaj so bili namreč nujni samo trki z zadnje in sprednje strani.

Številne potrošniške revije tudi same izvajajo razne sedeže otroških avtosedežev. Pri teh testih presojajo sedeže tudi na podlagi dodatnih meril, na primer takšne, ki zadevajo področje prijazne uporabe (kakšna je prevleka sedeža, se jo da enostavno očistiti, ali ima sedež predale za shranjevanje itd.). Sedeže pa preverjajo tudi v zahtevnejših razmerah, pri trkih v večjo hitrostjo in pod drugačnimi koti kot pri standardnih varnostnih testih. Pri izbiri sedeža je zato koristno preveriti, kako se je sedež izkazal tudi na teh »amaterskih« preizkusih in ne samo na tistih bolj uveljavljenih testih.