Mamica, zobatica, ščuka – riba mnogih imen!

Po navadi je tako, da stvari na svetu nosijo mnoga imena zato, ker so mnogim tudi zanimive in vsak od teh si izmisli nekaj svojega – tako je tudi pri ribah. Ena izmed bolj zanimivih rib, katera ribičem buri domišljijo, je ščuka! Riba, kateri ribiči pravijo mamica, pravijo ji tudi zobatica, ter še kaj bi se našlo – vse to pa zato, ker je nekaj posebnega!

sčuka

Če ste svoj ribolov spravili do nekega zavidljivega nivoja, potem imate vsekakor pravico razmišljati tudi o tem, da bi se odpravili na ribolov ščuke! Zakaj ne prej? Izključno zato, ker je za dober ribolov te ribe potrebno kar nekaj znanja, posebne opreme, ter seveda pravilno rokovanje s to ribo.

Verjetno mnogi ribiči ne vedo, da je ščuka riba, katera nima veke, kar pomeni, da ji močna svetloba, torej sonce, povzroča kar nekaj težav. Ravno to je razlog, da ta riba največ svojega plena ujame v ranih jutranjih urah, ko sonca še ni na nebu, ali ko le to zaide! Seveda, tisti najbolj drzni in vztrajni, se pa na ribolov te roparice odpravijo ponoči – največkrat tudi uspešno! Torej, če nimate znanja, vsega tega ne boste vedeli – kar pomeni, da boste ribo verjetno iskali na kak lep sončen dan – žal, neuspešno!

Če torej želite ujeti to ribo in ste do sedaj lovili samo kakšnega krapa, babuško in podobne manjše ribe, potem se je potrebno zavedati, da vam ta ribiške oprema ne bo zadostovala za mamico. V kot lahko pospravite vse match, float in teleskopske palice, ter stopite v katero od ribiških trgovin, da bi nabavili palico za vijačenje! Seveda, ob njej boste potrebovali še kakšno majhno in zmogljivo rolo, ter seveda kvaliteten najlon oziroma pleteno vrvico – ta riba ima namreč izjemno ostre zobe, zatorej pazite, kaj uporabljate, da ne izgubite ribe in umetne vabe – to je lahko žalostno za vas in smrtno nevarno tudi za ribo!

Kot smo že omenili, to je riba, za katero je potrebna popolnoma druga oprema – plovec, svinec, in te zadeve tukaj odpadejo. Potrebovali boste različne umetne vabe – silikonce, mepse, voblerje in še kaj drugega. To so vabe, na katere se da prelisičiti to ribo, ko vam bo to uspelo, je zabava in adrenalin zagotovljena! Zatorej, če je ščuka riba, katero ste si zaželeli, se dobro pripravite na njo – le tako boste uspešni in boste ujeli mamico, zobatico ali kako drugače!