Poletje nam je vsak dan bližje, zato bomo nekaj besed namenili današnjim sončnim očalom, in njihovi zaščiti proti UV-sevanjem.

Prvotno, so bila sončna očala namenjena prav zaščiti pred UV-žarki, sedaj pa so postala čisto pravi modni dodatek, katerega si nadenemo na glavo brž ko se pojavi prvi sončni žarek.

Sončna očala

Veliko ljudi velikokrat zmotno predvideva, da so sončna očala, katera vsebujejo temnejša steklca bolj odporna na UV žarke, vendar to ni res, saj zaščita za UV-žarke nima nobene povezave z zatemnenostjo stekelc.

Naše oko se proti močni svetlobi oz. UV žarki brani samo, Oko lahko glede na moč svetlobe regulira in z tem povečuje in zmanjšuje zenico in tako uravnava količino svetlobnih žarkov, kateri preidejo v oko. Zato je bolje, če ne nosimo ustreznih filtrov, kakor pa sončna očala brez ustrezne UV zaščite.

Ko pa že govorimo o škodljivosti samih UV-žarkih, dovolite da vas opomnim, da so poškodbe zaradi neustrezne UV zaščite pogoste.

Najpogostejše bolezni oči delimo na 3 kategorije:

  • Prva kategorija so bolezni, katere so povzročene z dolgotrajno izpostavljenostjo UV-žarkom: gre za spremembe veznice ali tako imenovana bolezen “pterigij”, siva mrena pa tudi spremembe v rumeni pegi (očesno ozadje)
  • Druga kategorija so bolezni, katere so povzročene zaradi izpostavljanju močnemu soncu:        gre za fotokeratitis, ki pa je prehodno obolenje roženice.
  • Tretja kategorija pa so bolezni, ki se pojavi pri ljudeh kateri veliko delajo na prostem – siva mrena. Druga bolezen ki jo pa tudi včasih srečamo, pa je že omenjeni fotokeratitis, ki pa je akutno obolenje oči zaradi neuporabe ustrezne zaščite na sončnih očalih.

Torej, kako lahko vemo, katera očala so kakovostna in katera ne?

Priporočamo vam, da ste pri izbiri samih sončnih očal pozorni na oznako 99odstotka ali 100odstotna UV-zaščita. To je zelo pomembna lastnost sončnih očal, saj je brez ustrezne zaščite, izpostavljanje močni svetlobi lahko zelo škodljivo.

Vsekakor pa vam priporočamo sončna očala z polariziranimi lečami, katere zmanjšujejo bleščanje, zagotavljajo ostrejši vid, prav tako pa ščitijo oči pred škodljivimi UV žarki.