kontaktne lečeNajprej, kaj sploh so kontaktne leče? To so leče, narejene iz posebnih materialov, katere so oblikovane tako, da jih lahko vstavimo v oko. Te leče potem izboljšajo vid tako kot očala. Imajo pa leče veliko prednosti pred očali. Kontaktne leče, so majhne, neopazne in lahko so tudi obarvane, vendar pustimo ta del, takšne leče niso specializirane za izboljšanje vida.

Ni pa jih tako enostavno odstraniti kot očala, kar je hkrati dobro in slabo. Recimo, očala lahko enostavno odstranimo, ter pospravimo v škatlico, ko jih potrebujemo jih enostavno nataknemo nazaj na nos. Kontaktne leče lahko tudi enostavno odstranimo, vendar si moramo pred tem umiti roke. Leč ne moremo postaviti kar v navadno škatlico, vendar potrebujejo namensko škatlico za leče, leče je potrebno še prej oprati. Ko pa si želimo vstaviti leče nazaj v oči pa je potreben malce bolj zahteven postopek, kot pri očalih. Najprej moramo preveriti, če so leče pravilo obrnjene. Robovi morajo biti zavihani navznoter in ne navzven. Vedno je dobro, da najprej vstavimo desno lečo, tako se lahko izognete, da bi leči zamenjali. Posodico oz. škatlico kjer so bile kontaktne leče shranjene je potrebno še oprati in pustiti na zraku, da se posuši.

Zaradi takšnega ravnanja pa so kontaktne leče primerne bolj za odgovorne ljudi, ki so pripravljeni lečam posvečati čas, ki ga potrebujejo za odstranjevanje, vstavljanje in vzdrževanje. Otroci, lahko kontaktne leče nosijo že od 12. leta dalje, saj je otroško oko bolje navlaženo in se lahko oko normalno razvija.

Novejše kontaktne leče so zelo varne. Narejene so iz silikona in hidrogela in so boljše kot pa leče iz starejše generacije, ki pa lahko oči trajno poškodujejo. Leč pa v nobenem primeru ni priporočljivo nositi med spanjem, predvsem zaradi tega ker tako tvegamo infekcijo roženice.